Masters MM 2016-kisamatka
AikuisetJulkaistu: 27.07.2017 00.00

Masters MM 2016-kisamatka

Kuvassa vasemmalta: Valmentaja/huoltaja Heino Heikkilä; huoltaja Hilkka Heikkilä; Jörgen Broman (hopeamitalisti 60v/69 kg); Uolevi Kahelin (kultamitalisti 65v/62 kg) ja huoltaja Päivi Kahelin.

TEAM MASTERS MM-HEINSHEIM SAKSA 2016

Painonnosto Team- joukkue: Jörgen Broman; Päivi ja Uolevi Kahelin; Hilkka ja Heino Heikkilä

Comeback – noin kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen:

Juhani Salovaaran sytyttämänä ja innostamana, Jörgen Bromanin kannustamana ja Uolevi Kahelinin innostamana Heino Heikkilä syttyneenä huoltamaan Rovaniemelle Master SM-kisaan 2015: Jörgen Ilman tulosta, Uolevi kultaa ja epävirallinen ME

Vaihe kaksi:

Master MM 2015 Rovaniemi: Jörgen Pronssia 60v/ 69 kg ja Uolevi Pronssia 65v/62 kg. Uolevin kilpailu keskeytettiin olkapään loukkaantumiseen ja leikkaus suoritettiin marraskuulla 2015.

Kohti Saksan kisaa:

Uolevin olkapään kuntoutus etenee valtaisalla tahdonvoimalla ja lääkärin hyvillä ohjeilla lupaavasti. Testikisa: Uolevi SM – kultaa huhtikuulla 2016; Jörgen SM- hopeaa. Uoleville epäviralliset MM - ennätykset jo kesäkuulla ja ilmoittautuminen Saksaan. Jörgen epävarmana - selkä tosi kipeä! Pikakuntoutus ja testikisa Raitiossa heinäkuulla onnistui, ja siitä ilmoittautuminen viime tingassa Saksaan.

Jörgen harjoitteli taidokkaasti selän ehdoilla eteenpäin, ja ”urakoi” myös matkanjärjestäjänä matkamme pakettiin. Uolevi jatkoi harjoituksia olkapään ehdoilla ”riskirajoilla” ja kovilla tehoilla!

Päivi ja Hilkka ilmoittautuivat matkaan tiimin ”huoltajiksi”! Heino osa-aika eläkejärjestelyin mukaan valmentajaksi/huoltajaksi.

TAPAHTUMIEN KULKU VAASA - HEINSHEIM – VAASA

1.10.2016
Lähtömaljat Vaasan kentällä ja sitten Finnairilla ilmaan. Päivi jännittäen ensi kerta ulkomaille ja ensi lennolle ja vielä tuulisella säällä! Pienimuotoisen ”ruska-reissumme” tunnelma nousi kohisten, kun Frankfurtin lentokentällä oli 1. lokakuuta n. 20 astetta lämmintä! Tunnelma nousi lisää, kun EuroCar- vuokra - auton lunastaminen onnistui vasta Uolevin ajokortilla (Jörgenin kortti jäi suomeen!).

Matka alussa, kaikilla takit tallessa.


Lämpö nousi lisää, kun huoltaja-Heino astui ensi kertaa elämässään automaattivaihteisen auton rattiin ja lähti ajamaan pimeälle Euroopan vilkkaimmalle moottoritielle (ei katuvalaistusta)! Outo GPS ei alkanutkaan heti toimia, mutta eikun menoksi. Tiimin naishuollon ”ponnekkaalla huolenpidolla” selvittiin tiukanpuoleisesta 140 km- jännitysnäytelmästä ja Jörgenin kielitaidolla ja GPS:n ohjauksella saavuttiin sovitussa ajassa tasan klo 22.00 omakotihotelliin. Kömmähdykset saivat jatkoa, kun nälkäisenä ja huojentuneena söimme lähi-grillin jättiburgerit, paitsi Päiville ei ollut tarjolla erikoisruokaa! Heino unohti ja menetti parhaimman farkkutakin baariin! Päiväpeitoilla ja urheiluvaatteilla voimakas ulkovalaistus ikkunaan peitoksi ja nukkumaan.

2.10.
Kisapaikka oli n. 20 km ajomatkan päässä hotellilta. Maisemat olivat jylhiä ja vehmaita. Rakennukset pääasiassa vanhoja hyvin kunnostettuja, tunnelmallisia ja tiiviitä pikku asumislähiöitä. Tutustuminen ”Uolevin imussa” Painonnoston Masters -kisakulttuurin ”kehtoon” Heinsheimiin oli heti alusta alkaen sykähdyttävää! Kisapaikan järjestäjien Ilmapiiri ”tempaisi” heti mukaansa, ja yleisön tungos vain lisäsi tunnelmaa. Tuttuja suomalaisia oli runsaasti liikkeellä! Seurattiin naisnostajiemme loppurutistuksia kultamitalinostoilla ja joukkuemestaruuksia hehkuttaen. Nettilähetykset näkyivät ympäri maailman.

Kilpailut jatkuivat yhteensä yhdeksän päivää ja osallistujia oli 50 maasta yht. n. 1000 nostajaa. Katsomo täynnä aamusta iltaan, onneksi ravintolapalvelut toimivat moitteettomasti mannermaiseen tyyliin! Iltaruokailumme hotellipaikkakunnan paikallisravintolassa huipentui turkkilaisen ravintolan tarjoamaan juhlaan, kun paljastui, että olemme Suomen edustajia Masters -joukkuekisassa!

3.10.
Uolevin kisapäivä iltakilpailuna 65v/62kg. Heti aamupalalla ystävälliset hotellin omistajatkin innostuivat Masters -kisa-asukkaistaan ja toivottivat onnea matkaan. Punnituksessa ei ongelmia. Jännitys tiivistyi silminnähden tiimissämmekin, kun huomattiin, että monet suomalaiset odottivat innostuneena juuri Uolevin kisaa, olihan hän maailman rankinglistan kärkisijalla! Keskittymistä kilpailuun hieman vaikeutti Suomi-fanien tungeksiminen juuri ennen kilpailun alkua ja jopa kilpailun aikana lähituntumaan kisafiilingissä kannustaen.

Tilanne huipentui naisnostajiemme huoltajan ”imuttaessa” meidän huoltoon avustajaksi! Häneltä saimme kilpailun aikana tiedon Juryn hylkäyspäätöksestä alkupainoon toisin kuin mitä valotaululla onnistunut tempauksen alkupainomme 65 kg näytti!? Toimimme ylimmän päättäjän Juryn päätöksen tiedon mukaan ja muutimme nopeasti toiseen tempaukseen sen hetkisen painon 67 kg, että alkupaino ei nouse liian korkeaksi. Nopea nostovuoro sekoitti lisää keskittymistä ja nosto hylättiin punnerruksena. Nyt oli vaara jäädä ilman tulosta – oli onnistuttava viimeisellä yrityksellä. Uolevi taisteli raudat ylös – kisa oli pelastettu! Myöhemmin selvisi, että alkupainomme Jury olikin hyväksynyt, mutta tuomarit hyljänneet äänin 2-1? Työntöön lähdettiin kuitenkin 2 kg edellä vastustajiamme. Vastassa oli viime vuoden voittaja ja arvokisamitalisteja. Avustajamme muutti alkupainomme 85 kg ilmoituskaavakkeeseen - mielestään varmaksi - maailmanmestaruus-painoksi 80 kg! Nosto onnistui helposti ja odotimme tilanteen kehittymistä kaikkien muiden osalta. Taas tilanne muuttui niin, että vasta 85 kg olisi varma mestaruus! Nosto onnistui hämmingistä huolimatta kevyesti ja maailmanmestaruus oli lähes varma! Japanilaisen olisi pitänyt tehdä maailmanennätys voittaakseen, ja sitä hän ei lähtenyt yrittämään, joten MM- voitto varmistui yhteistuloksella 152 kg!! Maailmanennätysyritys 92 kg ei tällä kertaa onnistunut. Virallisia maailmanennätyksiä hyväksytään vain arvokisassa, siis noin vuoden välein.

Uolevin ratkaisunostoMaailmanmestarin palkitseminen


Kommellukset jatkuivat niin, että dopingtesti viivästytti Uolevia ja järjestäjät vaativat valmentaja Heinoa vastaanottamaan palkintoa! Vastustin voimakkaasti ja vaadin odottamista. Ei onnistunut- ja jouduin kauhukseni jo näyttämölle riviin! Juuri puheen alkaessa näin nostajan tulevan, Karkasin rivistä tiukkaeleisen toimitsijan ohi ja voittaja paikalle aivan viime tingassa. Päivi ja Hilkka olivat kulta - fiiliksissä ja lauloivat Maamme -laulun täysillä mukana. Aivan viime tingassa sain tabletille palkintotilaisuuden nauhoituksenkin toiminaan! Oli tosi tärkeää, että maailmanmestaruuden palkintojen jako Maamme -lauluineen sai näin Uoleville kuuluvan huipennuksen! Mestaria taas odotellessa: paikallinen iso- orkesteri ilmestyi hanureineen näyttämölle. Soittivat useita tuttuja tanssittavia kappaleita ”potpurina”. Innostuimme Hilkan kanssa tanssimaan inspiroiden kaikki mitä he putkeen soittivat!

Mestaruusjuhlintaesityksemme huipentui yleisön taputuksiin, ja samassa päivän sankarimme sopivasti astui esiin kultamitali kaulassa. Tosi hieno fiilis! Heti myöhäisen iltapalan jälkeen pika-juhlistimme Masters-kisan voittoa ja huolehdimme ”Jörgenin nukkumaan” ja keskittymään huomiseen kisaan.

4.10.
Jörgenin kisana oli päiväkilpailu 60v/69kg. Lähdimme ajoissa matkaan valmistautumaan punnitukseen. Painoa oli ollut useampi kilo pudotettavana, joten painon pudotus huolestutti. Viimeiset sadat tiukat grammat putosivat juuri ennen punnituksen loppua, kilpailupaino tasan 69,00 kg! Siis omaan sarjaan kilpailu oli tosi täpärällä! Masters-nostajan olemus näytti silti luottavaisen keskittyneeltä! Kilpailuun lähdimme niin, että Uolevi ”järjesteli” Jörgenille tangon ja hyvän paikan lämmittelyyn. Järjestäjät poistivat kuitenkin sääntöjen mukaan Uolevin kilpailutilasta! Periksi antamaton team -kaveri lainasi huoltaja-kyltin muilta suomalaisilta ja eiku takaisin kannustamaan ja hommiin! Tempaus sujui ennätystahtiin 69 kg. Voittaja teki maailmanennätyksen, kilpailimme kisan hopeasta!

Jörgenin ratkaisunostoHopeamitalistin palkitseminen


Työntö kulki erinomaisesti. Jörgen näytti vahvuutensa, ja päättäväisesti taisteli ”tankotanssin ja Quickstep- ”askelin” viimeisellä työnnöllä ennätyksen 87 kg. Pudottaen edellisen vuoden hopeamitalistin taakse ja varmistaen MM- hopeaa yhteistuloksella 156 kg!! Myös Jörgeniä odoteltiin dopingtestistä pitkään ja ”muutaman janojuoman” voimalla testaajat saivat näytteen otettua. Palkintojen jako oli taas huikeaa katsottavaa lipunnostoineen! Juhlistimme aterioimalla kisaravintolassa. Hetki oli hienon yhteishengen omaavan tiimin vapautuneen ilmavaa tuuletusta - soittoineen ja viesteineen Suomeen! Hotellin omistajat tunsivat lajiamme hyvin, joten fanimme odottivat tuloamme hotelliin ja innostuivat Masters - kullasta ja -hopeasta järjestäen pikamitalijuhlat, valokuvausta ym. Nyt arvostettiin ja huomioitiin saavutuksiamme komiasti!
Jatkoimme mitalitempauksin pitkälle yöhön, ja ekstra ”ohjelmanumeroin”. Olihan koettu jotain ennen kokematonta. Uolevin taistelu leikkauspöydältä vajaassa vuodessa maailmanmestariksi! Jörgen selätti selkävaivat puolessa vuodessa- ja siitä MM- hopealle ennätystuloksin!

5.10.
Jätimme luonnonläheisen koti-hotellin haikein mielin ja lähdimme kisapaikan kautta paluumatkalle. Kisapaikalla jatkui nuorempien nostot hienoissa tunnelmissa. Tempaus -lehden ”Kiistohenkinen” päätoimittaja Jaarli Pirkkiö Rovaniemeltä innostui kuvaamaan tiimiämme ”leppoisan lupsakkaasti”. Innostuin ja onnistuin kuvaamaan myös ”lehden kuvaajaa”, mitalijuhlamme kunniaksi!

Paluumatkalla moottoritiellä ajoi tällä kertaa Uolevi. Saimme myös kokemusta isosta n. 20 km:n pituisesta rekkarallista, joka suuntautuu Etelä-Euroopasta Saksan halki Alankomaihin ja Pohjoismaihin. Matkan kommellukset tiivistyivät Frankfurtin lentoasemalle! Ensin emme saaneet
millään tankattua EuroCar -tankkia täyteen palautusta varten. Vasta n. tunnin odotuksen jälkeen asema alkoi toimia. Etsimme myös parkkihallia kiihkeästi. Lentoasemalla Jörgeniltä jäi tulliin kiinni palkintolahjat, joista ”sisällön” kävi kaatamassa viemäriin! Sitten tyhjä muistoesine mukaan ja
etsittiin passia pitkään, joka olikin Schengen -alueen kortti! Näin aikaa kului liian paljon, jolloin koneeseen hieman myöhässä ehtivät vain Jörgen, Hilkka ja Heino. Puhelinkaan ei yhdistänyt, joten kultamitalipari Päivi ja Uolevi jäivät koneesta - odottamaan ja selvittämään huomista lentoa Suomeen, harmin paikka! Haikein mielin koneeseen - olimme jakautuneet erillemme…

6.10.
Päivi ja Uolevi taistelivat Saksassa Visan maksun kanssa soittaen Finnairin Suomen konttoriin ja viime tingassa erikoisjärjestelyin saatiin lentoliput
Suomeen. Kommellukset vain jatkuivat! Erittäin suuri huomiointiele oli, kun Finnairin lentokapteeni pika-lahjoitti samppanjapullon maailmanmestarille – ja kuinka ollakaan - lahjoitus jäi kuitenkin tullin ”saaliiksi”!! Mutta positiivistakin oli, että pian ollaan Suomessa ja Päivikin saa vihdoin syödä kunnon ruokaa! MM-tulokset valmiina Pohjalaisessa! Kiitos Jörgenille matkapaketista. Tiiminä onnistuimme tekemään oikeita
asioita oikealle hetkellä, jes! Olipa värikäs reissu - mukavat muistot lämmittää!

Mitalisteja juhlistettiin myöhemmin myös Kiiston toimistolla.


Kiitos kaikille tiimiämme kannustaneille - kiitos huomiosta Vaasan Kiistolle!!

KiistoTeam Masters MM- Heinsheim Saksa -2016 puolesta Heino Heikkilä

Joukkueen uusimmat uutiset